Nåt nytt

Nått nytt

När julen är över, vilket den är för mig typ efter den 25e dec, så börjar jag genast fundera över allt nytt som jag vill ha. Jag tror att denna känsla kommer för att man ser framemot de ljusare tider som förhoppningsvis kommer nu. Då kan det kännas nice att ha något nytt och fräscht som piggar upp den stämningen. Det betyder såklart inte att man måste köpa helt sprillans nya saker eller inredningsprylar, man kan förnya saker man redan har hemma eller hitta billiga saker på loppis te x. Man behöver bara lite inspiration. Detta är min! 🙂

Levain

Levain

Jag älskar levainbröd och bakar det så fort jag får tid och möjlighet. Detta receptet är inspirerat och hämtat från Leilas bok “One more slice”. Det här behövs:
10 g jäst
6 dl ljummet vatten
14-15 dl vetemjöl special
4 dl surdeg av vete
11/2 matsked salt
1-2 matskedar rinnande honung
Så här gör man:
1. 10 g jäst blandas ut med 6 dl ljummet vatten
2. Häll i 7-8 dl vetemjöl special och knåda i maskin ca 10 min.
3. Häll i 4 dl vetesurdeg (går även bra med Bagarens vetesurdeg från Kronjäst  som finns i matbutiker.)11/2 matsked salt , honung och resten av vetemjölet och sen knådar man degen i maskin i ca 20 min.
4. Jäs under bakduk i ca 2 timmar (dubbel storlek)
5. Häll upp degen på mjölat bord av trä och vik ihop den. Man får inte knåda!! Den måste hanteras varsamt.
6. Lägg en bakduk över och låt den jäsa i ca 1 1/1 timme.
7. sätt ugnen på 250 grader.
8. Lägg upp brödet på en plåt, sätt in plåten i ugnen. Häll ca 1 dl vatten på ugnsbotten eller spraya brödet med en blommspruta. Detta för att brödet ska få en hårdare skorpa.
9. Sänk temperaturen till 200 grader och låt brödet vara inne i ugnen och grädda i ca 40-50 min.

Detta är en väldigt enkel variant på Levain, tycker jag. Honung brukar man inte ha i men jag tycker att det ger lite god sötma till brödet. Man kan såklart strunta i honung om man inte tycker om det. 🙂

Mina gravidmagar

Mina gravidmagar

Jag är stolt över mina gravidmagar. När jag tittar på dem där de hänger tänker jag på tiden när jag gick runt med mage och hur mysigt det var 🙂 .
Vi (jag och min sambo) har gjort mina på följande sätt:
Först lägger man ut lite tidningar eller handduk (det väljer man själv) på golvet för att skydda det.
Sen smörjer man i det delar som vill avgjuta med vaselin, använd mycket vaselin  (gör väldigt ont om gipset fastnar)
Man lägger sig på rygg på tidningarna, handduken eller vad man nu har. 
Sen tar man gipsbindor, som man kan köpa på apoteket  och klipper  i bitar och sen blöter man dem i en skål med vatten. (Det är såklart en fördel om nån annan kan göra det åt en.)
Man fördelar de våta gipsbitarna (en i taget) över de delar som ska avgjutas, ganska mycket det ska täcka fint.
Sen får man vänta tills det torkar och sen kan man försiktigt lirka av gipsavgjutningen.

DSC00442

 
DSC00445
Min sambo
har efter att det har torkat fixat till lite extra med gips som vi har haft hemma och gjort kanterna lite starkare och hårdare samt fixat till navel etc. När allt hade torkat sprayade vi våra med guld och silverfärg. Sen har vi hängt upp dem på väggen med ståltråd :). Väldigt trevliga konstverk och minnen att ha på väggen!

Sourdough

Sourdough

Jag älskar att baka och helst då surdeg. Det blir så himla gott och håller sig saftigt länge. Att hålla på att mata en surdeg kan var meckigt, om man inte har tid och tålamod med det. Därför kan jag rekommenderar att man köper färdiga surdegar, t ex på ICA, eller bageri. Då tar det genast inte så lång tid att få ett gott surdegsbröd. 🙂

Min stil

Min stil

Denna Rützou klänning köpte jag 2006 till ett bröllop och den är väldigt praktisk för jag använder den fortfarande till vardag eller fest beroende på vad jag har till. Jag har aldrig gillat tanken att köpa kläder som sedan hänger och blir dammiga i en garderob. Jag tänker att det mesta går att använda närsom, det handlar bara om rätt inställning och kombination! Idag (en helt vanlig tisdag) Har jag på mig denna klänning tillsammans med ett brett skärp i midjan, kofta och boots. Genast känns det inte så uppklätt :). Min käre vän på Gemma har gett mig mycket tips genom åren, kika gärna på hennes sajt : www.gemmashop.se

Mammas konst

Mammas konst

Min kära mamma är så duktig. Här med denna fina kudde med solros på. Den är jurybedömd och fanns att beskåda på Dunkers kulturhus i Helsingborg förra året. Nu har hon nya jurybedömda saker på g som kommer att finnas i Krapperup, nu i påsk. Jag kommer att lägga ut bilder på det också..